Friday, April 8, 2011

Litt mer politikk.

Idag skal vi snakke litt om klima. Ikke at jeg egentlig har så sykt peil, men jeg ser likevel at jeg er skremmende mange lysår foran de aller fleste. Man kan få med seg utrolig mye, bare ved å benytte seg av sanseapparatet, og idag skal jeg dele med dere litt av det jeg har fått med meg. Jeg har observert at det er mange mennesker som morer seg ved tanken på global oppvarming, og mener at dette kommer til å føre til "syden-temperaturer" i Nord-Europa.Jaja, ikke alle kan være like begavet, sier jeg bare. Eller for å si det på en måte som dere dette gjelder skjønner; hvor tjukke i huet ER dere egentlig?Jeg skal forsøke å oppsummere litt kjapt, med et språk dere kan fatte. På denne planeten har vi noe som kalles et økosystem. På samme måte som kroppen er avhengig av at alle prosessene fungerer for å holde seg frisk, er jordas økosystem avhengig av en rekke faktorer for å kunne opprettholde de betingelsene for liv som vi kjenner idag. Disse betingelsene er grunnlaget for vår egen eksistens her på planeten. Selv om jordas økosystem faller sammen, vil planeten klare seg. Nye livsformer vil oppstå. Vi ødelegger altså kun for oss selv, eller rettere sagt, våre barn.

Idag skal jeg snakke litt om havet, nærmere bestemt Golfstrømmen. Greit å ta et tema om gangen. Dere er ikke akkurat Einstein's vidunderbarn.

Golfstrømmen er et nettverk av havstrømmer som fører varmt vann fra det Karibiske hav og opp til Nord-Europa, og deretter tar med seg kalde strømmer tilbake sørover igjen. Det er denne som gjør det mulig for oss å bo her. Uten varmen fra golfstrømmen, ville det blitt ekstremt kaldt og ugjestmildt i Skandinavia.
Denne strømmen er avhengig av bl.a. temperaturforskjeller og saltmengde for å holde seg i bevegelse. Sånn egentlig, så henger den også sammen med strømsystemene i alle verdenshavene, vinden, sola, månen osv, etc og alt det der. Men jeg skal forsøke å isolere temaet litt.

Golfstrømmen er altså avhengig av at det er kaldt i nord, og varmt i sør, for å holde seg i bevegelse. Den er også avhengig av et relativt høyt saltnivå i Atlanterhavet, bl. a fordi saltet isolerer temperaturen noe. Tror jeg. Som vi alle vet, smelter polene idag raskere enn de har brukt å gjøre. Kanskje du allerede har skjønt helt av deg selv at dette naturligvis fører til at vannet i Nordishavet får en høyere temperatur og et lavere saltnivå. Når vi da vet at Golfstrømmen, og dermed temperaturen i Nord-Europa er avhengig av disse faktorene, ville det vært naturlig å forsøke å opprettholde dette systemet. Sånn særlig fordi menneskeheten er grunnleggende egoistisk og opptatt av egen tilfredsstillelse. Dessverre er det ikke dette som skjer.Menneskene har en helt merkelig trang til å "overvinne" og bestemme over naturen. Hvis den ikke oppfører seg som vi liker, flytter eller skyver vi litt på den, og tar oss til rette selv. Jada, dette har fungert forholdsvis greit en stund det. Men det er alltid grenser for hvor lenge du kan poke bjørnen med en pinne, før den klikker i vinkel.Selvfølgelig er det helt naturlig at jorden går mot en ny istid igjen og igjen. De store syklusene vil gå sin gang uansett. Slik er det med universet, sola, planetene, menneskene, havene, årstidene osv. Ja, du skjønner greia. Nei, det stemmer det! Du skjønner visst ikke greia, det er jo derfor jeg sitter her og skriver. Ja, jeg prøver bare å si at dere bør begynne å ta litt ansvar nå. For det blir ikke så lenge til dere blir nødt til å gjøre det uansett, og det kan være greit å stille litt forberedt.

Jeg har også observert at de som gleder seg til vi får syden i Skandinavia, har en tendens til å være de samme menneskene som f.eks. tror at den hvite mann hører naturlig til på kontinentene Amerika og Australia. Spoiler Alert: det stemmer ikke, honey!Prøv å google "imperialisme".

Sånn, det holder for nå, tenker jeg. Om du ikke skjønte en dritt av det her; Gud hjelpe meg...få meg vekk herfra snarest! Om du synes det var ufattelig interessant, og har mer og tilføye temaet; HOI!

2 comments:

  1. Driver du med stråmannsargumentasjon nå, eller har du faktisk vært ute for disse menneskene?

    ReplyDelete
  2. Jeg har dessverre vært ute for disse menneskene. Og er stadig, ettersom jeg fortsatt bor i Holmestrand.

    ReplyDelete